Yalova Üniversitesi’nde 5. Uluslararsı İlişkiler Akademi Zirvesi Gerçekleştirildi.
Yalova Üniversitesi Uluslararası İlişkiler Bölümü ve Uluslararası İlişkiler Öğrenci Topluluğu tarafından düzenlenen 5. Akademi Zirvesi, 18 Aralık 2024 Çarşamba günü Rektörlük Konferans Salonu'nda gerçekleştirildi. Siyaset Bilimi ve Uluslararası İlişkiler alanında önde gelen akademisyen hocalarımızın konuk edildiği etkinliğe, akademik personelimizin yanı sıra farklı bölümlerden çok sayıda öğrencimiz de iştirak etti.
Etkinlikte, Prof. Dr. Adil İlter Turan, Prof. Dr. Burç Aka, Doç. Dr. Tolga Bilener ve Dr. Ali Semin, özellikle Türk Dış Politikası’nın farklı veçheleri üzerine ve Suriye başta olmak üzere bölgesel ve küresel aktüel meselelere dair bilgilendirici konuşmalar gerçekleştirdi.
İktisadi ve İdari Bilimler Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Taner Tatar katılımcıları selamladığı konuşmasında konuk hocalarımızın alanlarında çok müstesna akademisyenlerden olduğunu hatırlatarak adeta bir “bilgi ziyafeti sunacaklarını” ifade etti.
Uluslararası İlişkiler Bölüm Başkanımız Prof. Dr. Zelha Altınkaya ise açılış konuşmasında konuk hocalarımıza katılımları dolayısıyla teşekkür ederken, programa katılan dinleyicilerin pek çok açıdan istifade edeceklerine dikkat çekti.
Prof. Dr. İlter Turan “Türk Dış Siyasetini Belirleyen Unsurlar ve Etkileri” başlıklı bir tebliğ sundu. Dış politikada farklı seçkin kategorilerinin dış politika davranışını açıklamada önemine vurgu yapan Turan, konuşmasında seçkinler arası mutabakat olduğunda dış politikanın başarıya ulaştığını, ayrışmalar arttıkça ise dış politikanın görece daha başarısız olduğunu ifade ederek Türkiye'nin dış politika serüvenini cumhuriyetin kuruluşundan itibaren bu teorik çerçeve ve argüman zemininde açıkladı.
Prof. Dr. Halit Burç AKA "Türk Dış Politikasında Yeni Bir Güç Çarpanı Olarak Dış Yardım" konulu sunumunda 2000'li yıllardan önce Türkiye'nin dış yardımlarının sınırlı olduğunu ancak özellikle 2004 yılından itibaren dış yardımlarda ciddi bir artışın kendini gösterdiğini veriler ışığında değerlendirerek dış yardımın bu artışla birlikte bir dış politika aracı olarak kullanıldığına işaret etti.
Doç. Dr. Tolga Bilener ise "Türk Dışişleri Teşkilatı'nın Dönüşümü ve Uluslararası Perspektifler" başlıklı konuşmasında Osmanlı'nın son dönemlerinden itibaren Türk Dışişleri Teşkilatı'nın tarihsel gelişimini, kurumsallaşma süreçlerini ve dış politika bürokrasisinin diplomasideki etkin rolünü farklı yönleriyle açıklayarak tüm bunların modernleşme süreçleriyle yakından ilişkili olduğunu izah etti.
"Arap Baharı Sonrası Suriye'de Güç Savaşları'nın Dinamikleri" üzerine konuşan Dr. Ali Semin, Ortadoğu'daki halk ayaklanmalarından bahsederek sonuçlarını irdelediği sunumunda, "Arap Baharı" olarak adlandırılsa da bu sürecin aslında bölgeye bir "bahar" getirmediğini ifade etti. Konuşmasında özellikle Suriye'ye odaklanan Semin, muhalif grupların Esed rejimini düşürmesiyle neticelenen son hadiselere dair de sahadan bilgilerle geniş kapsamlı bir resim çizdi. Meseleye dair pek çok zorluğun aşıldığını fakat buna rağmen aslında en az o kadar zorlu yeni bir sürecin de başladığının farkında olunması gerektiğini aktardı. Türkiye'nin pek çok anlamda fırsatlarla buluştuğunu ancak küresel güçlerin, bölgesel dinamiklerin ve Suriye'deki farklı gruplar arasındaki gerilimlerin ve tüm bunların sebep olduğu menfaat çatışmalarının dikkatli ve ihtiyatlı davranılmasını gerekli kıldığını hatırlattı.
Dinleyicilerin sorularıyla zenginleşen program Uluslararası İlişkiler Topluluğu'nun görevli öğrencileri ve topluluk başkanının teşekkür konuşmalarıyla devam etti.
Öğrenciler teşekkür konuşmalarında konuk hocalara davetlerine nezaketle icabet ettikleri için minnettar olduklarını ifade ettiler. Ayrıca Yalova Üniversitesi İktisadi ve İdari Bilimler Dekanı Prof. Dr. Taner Tatar, Uluslararası İlişkiler Bölüm Başkanı Prof. Dr. Zelha Altınkaya, Doç. Dr. Murat Alakel, Doç. Dr. Kaan Diyarbakırlıoğlu, Dr. Abdullah Muhsin Yıldız, Dr. Haluk Doğan, Dr. İshak Turan, Dr. Mehmet Ali Uğur ve özellikle topluluk danışmanı Arş. Gör. Seçkin Arpalıer'e katkı ve destekleri dolayısıyla teşekkür ettiler.
Program çiçek ve plaket takdiminin ardından bir sonraki yıl yine alanında uzman hocların katılmıyla tekrarının düzenlenmesi temennisiyle sona erdi.